Wiejski stół
Wiejski stół to tradycja i kulinarna atrakcja, której nikt się nie oprze. Dobrze wyeksponowany stanowi dodatkową dekorację, daje możliwość kosztowania i delektowania się wieloma smakami. Jest doskonałym uzupełnieniem uroczystości w stylu rustykalnym, folkowym, naturalnym. Stół wiejski może przybierać różne formy, lecz wyroby muszą być bardzo dobrej jakości, a królować na nim muszą wiejskie przysmaki.
Stół wiejski w stylu eko to połączenie tradycyjnych wyrobów lokalnych i produktów regionalnych ze smacznym urozmaiceniem w postaci przysmaków kuchni wschodniej (ukraińskiej, mołdawskiej, gruzińskiej) oraz dekoracyjną aranżacją. Oprócz tradycyjnych wyrobów mięsnych, smalcu, kiszonek są też na nim pasty warzywne, oscypki, masełko, domowe wypieki, pieczone pierożki, sery i inne smaczne i swojskie ekologiczne wyroby.
Nasz projekt wspiera działalność lokalnych łódzkich Kół Gospodyń Wiejskich, służy podtrzymywaniu i kultywowaniu tradycji i zwyczajów ludowych, odtwarzaniu prawdziwych smaków.
Produkty lokalne są podstawowym elementem tzw. „krótkich łańcuchów żywności”, a Koła Gospodyń Wiejskich są jego naturalnym, autentycznym ogniwem. Im krótsza droga produktu, tym łatwiej zachować jakość, świeżość, naturalność, autentyczność. Dla środowiska krótkie łańcuchy przyczyniają się do jego ochrony, są bardziej przyjazne dla klimatu, przede wszystkim przez ograniczenie wielokilometrowego transportu, ograniczenie zużycia energii, wyeliminowanie konieczności zamrażania i przemysłowego konserwowania.
Zapraszamy do współpracy przy aranżacji wiejskiego stołu w stylu eko!